2009. nov 18.

Rockenbauer Pál

írta: Amerigo B
Rockenbauer Pál

Rockenbauer Pál (Budapest, 1933. január 14. – Naszály, 1987. november 26.) természetjáró, televíziós szerkesztő.

Élete

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen tanult és földrajz–biológia szakos tanári oklevelet szerzett. 1970-ben elvégzett egy hegymászó tanfolyamot. Az első és utolsó munkahelye a Magyar Televízió volt. Széleskörű műveltségét már a kezdetektől, a Magyar Televízió 1956-os indulásától, a köz érdekében kamatoztatta (többek között a gyermekosztály rovatvezetőjeként). Természeti témájú dokumentumfilmeket rendezett.

Alapító tagja volt a Magyar Televízió Natura szerkesztőségének, amit 1978. április 1-jén hoztak létre. Ez volt az első közszolgálati természetfilmezéssel foglalkozó műhely hazánkban. Filmezett a Földközi-tenger part menti országaiban, Indiában, Nepálban, az Antarktiszon, Észak- és Dél-Amerikában és Óceániában. Forgatott a Mauna Kea-n (Hawaii), a Kilimandzsárón (Tanzánia), Qualido-n (Val di Mello), a Pamírban, a Kommunizmus-csúcs mászása közben. A Magas-Tátrában megmászta a Krivánt, a Tengerszem-csúcsot, a Fehér-tavi-csúcsot, télen pedig az Osztervát. Déli sarki útjáról készült az „Egy csipetnyi Antarktisz” című filmje. „A napsugár nyomában” című alkotása - amely 13 részen keresztül vezeti körbe a nézőket Földünkön - több nemzetközi természetfilmes alkotó elismerését vívta ki. Sírja a zengővárkonyi gesztenyésben

Itthon legtöbben a televízióban többször is vetített filmsorozatairól ismerik. Nevét őrzi még a „Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra” hosszútávú (560 km) turistaút is, amit az „…és még egymillió lépés” című útifilmsorozat bejárási útvonala mentén alakítottak ki 1989-ben. A halál egy kirándulás alkalmával a Naszály tövében, Szendehely-Katalinpuszta mellett érte utol. Sírját a Mecsekben, a Zengő oldalában, Zengővárkony több száz éves szelídgesztenyésében találjuk, egy nagy nyers, vörös márványkő alatt, ahová saját kérésére temették.

Fia Rockenbauer Zoltán néprajzkutató, biztonság- és kultúrpolitikus; 1990-2006 között a Fidesz országgyűlési képviselője, 2000-2002 között a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának minisztere. Testvére Rockenbauer Nóra, újságíró (rádiósként Rab Nóra néven dolgozott)

2003. január 14-én, születésének hetvenedik évfordulóján a Magyar Televízió Natura szerkesztőségének munkatársai emléktáblát avattak a VIII. kerületi Bródy Sándor utca 26. szám alatt, egykori lakóháza falán. A márványtáblára az „Indulj el egy úton, én is egy másikon...” című népdal, az országjáró sorozat közismertté vált szignáljának kezdő sorát vésték fel

Filmek
    * Szívességből Mediterránban (1965)
    * Magyarok az Antarktiszon (1969)
    * A napsugár nyomában (1971)
    * Magyarország kisvasútjai (1974)
    * Jöjj és nézd a Kilimandzsárót (1976)
    * Másfélmillió lépés Magyarországon (1979) (Az Országos Kék Túra útvonalán A Nagy-Milictől Írott-kőig, 1109,6 km-en)
    * Kecskeméttől a Pamírig (1983)
    * Magyar búvárok kubai vizeken (1984)
    * …és még egymillió lépés (1986-1987) (A Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra útvonalán. Az Írott-kőtől Szekszárdig, 561 km-en)
Könyvek
 
    * Utazás az Anktartiszon (előadás az Eötvös Loránd Tudományegyetem Lóczy-termében, 1969)
    * Utazás Nepálban (előadás az Eötvös Loránd Tudományegyetem Lóczy-termében, 1971)
    * Új-Guinea hegyei között (előadás az Eötvös Loránd Tudományegyetem Lóczy-termében, 1973)
    * Korallok világa, Kuba (előadás az Eötvös Loránd Tudományegyetem Lóczy-termében, 1983)
    * Kecskeméttől a Pamírig (Rockenbauer Pál magashegyi filmjei, filmvetítés a budapesti TIT Stúdióban), 1988)
    * Szívességből a Mediterránban (Táncsics-Művelt Nép kiadó, Útikalandok sorozat, Budapest, 1968)
    * Csipetnyi Antarktisz (Táncsics-Művelt Nép kiadó, Budapest, 1970)
    * Titkos Ervin, Hirling György, Barát József, Rockenbauer Pál, Szabados Tamás, Vissy Károly: Magyarok az Antarktiszon (Kossuth kiadó, Univerzum sorozat, Budapest, 1976)
    * Amiről a térkép mesél (Móra Ferenc kiadó, harmadik bővített kiadás, Budapest, 1986)
Forrás: Wikipédia
Szólj hozzá

magyardal rockenbauerpál